0755 263 263

Cât costă un aparat dentar și cum funcționează acesta?

Îmbunătățirea aspectului zâmbetului prin utilizarea aparatului dentar a devenit de mult o practică răspândită. Acest tratament ortodontic nu numai că aliniază dinții, dar și transformă zâmbetul într-unul radiant și sănătos. Ortodonția, un domeniu vital al stomatologiei, se concentrează pe estetica zâmbetului și protecția dentară, cu medicul ortodont în rolul principal de a administra aceste tratamente specializate.

Alegerea de a purta un aparat dentar nu este doar o decizie cosmetică, ci una care necesită o înțelegere profundă a nevoilor individuale de tratament. Procesul de corectare a poziției dinților este complex și variază semnificativ de la o persoană la alta. Este esențial să consulți un medic ortodont pentru a discuta despre problemele specifice ale danturii tale, astfel încât să poți beneficia de un plan de tratament ortodontic personalizat.

Trebuie să recunoaștem diversitatea opțiunilor de aparate dentare disponibile, adaptate nevoilor și preferințelor fiecărui pacient. Indiferent de tipul ales, purtarea unui aparat dentar implică o atenție sporită acordată igienei orale și adaptarea dietei pentru a susține procesul de tratament și pentru a menține sănătatea dentară pe termen lung.

Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar reprezintă o soluție de elecție pentru corectarea diferitelor probleme dentare. Acest tratament minim invaziv se remarcă printr-o eficiență impresionantă, având un impact major nu doar în îndreptarea dinților, ci și în îmbunătățirea sănătății orale în general, cât și în corectarea mușcăturii (ocluziei dentare).

Deși hotărârea de a începe un tratament ortodontic poate părea intimidantă, datorită unei perioade inițiale de disconfort, beneficiile pe termen lung ale aparatului dentar fac ca acest efort să fie mai mult decât justificat.

Există diverse situații când purtarea unui aparat dentar devine esențială. Acestea includ cazuri precum spații interdentare largi, înghesuiri severe ale dinților, diverse forme de malocluzie care pot afecta atât estetica, cât și funcționalitatea danturii.

În cazuri unde masticația este dificilă sau când nu există suficient spațiu pentru implanturi dentare, aparatul dentar poate oferi o soluție eficientă. Prin realinierea corectă a dinților, pacienții nu doar că își îmbunătățesc aspectul zâmbetului, dar și calitatea vieții, prin facilitarea unei masticații corecte și a unei igiene orale mai ușoare.

Semne că ai nevoie de un aparat dentar

Utilizarea unui aparat dentar devine esențială atunci când se constată probleme de aliniere a dinților sau dificultăți legate de mușcătură. Această nevoie se poate manifesta prin diverse simptome, precum dinți înghesuiți sau poziționați incorect, mușcături care nu se încadrează în normalitate, dar și prin dureri ale articulațiilor mandibulei.

Apariția acestor probleme poate duce nu doar la disconfort estetic, ci și la complicații funcționale, precum ocluzie defectuoasă și dificultăți de igienă orală. Bacteriile, care nu pot fi îndepărtate complet prin metodele obișnuite de îngrijire orală, pot contribui la agravarea acestor probleme.

Un aparat dentar reprezintă o soluție eficientă pentru aceste probleme. Prin aplicarea unei presiuni controlate asupra dinților, acesta îi reașează treptat într-o poziție corectă, îmbunătățind atât aspectul dentiției, cât și funcționalitatea acesteia.

Un alt aspect important al tratamentului ortodontic este ameliorarea malocluziilor, adică a mușcăturilor anormale. Prin utilizarea aparatelor ortodontice, se poate îmbunătăți mișcarea mandibulei și a dinților, contribuind astfel la o mai bună aliniere generală a maxilarelor.

Durata tratamentului ortodontic variază în funcție de complexitatea cazului individual. În mod obișnuit, presiunea exercitată asupra dinților este ajustată de către medicul ortodont la intervale de câteva săptămâni.

Pentru cazurile mai simple, tratamentul cu aparat dentar fix, cu breaketsi, poate dura aproximativ un an, în timp ce pentru situațiile mai complexe, poate dura până la trei ani, pe cand un tratament orodontic cu gutiere este mai rapid, însă are anumite limitări. Este important de menționat că succesul tratamentului depinde nu doar de abilitățile medicului, ci și de cooperarea și angajamentul pacientului în respectarea instrucțiunilor de îngrijire și purtare a aparatului.

Tipuri de aparate dentare

Gutiere Ortodontice Inman Aligner
Gutiere Ortodontice Invisible Clear Aligners

Opțiunile de aparate dentare sunt variate și se adaptează nevoilor individuale ale pacienților. Vom explora tipurile de aparate dentare disponibile, împărțite în două categorii principale: fixe și mobile.

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt adesea considerate ca fiind cele mai eficiente pentru corectarea problemelor dentare complexe. Acestea includ:

  • Aparate dentare clasice: Sunt cele metalice, ușor de recunoscut datorită structurii lor vizibile. Sunt robuste și oferă un control precis asupra mișcării dinților.
  • Aparate dentare estetice: Realizate cu breaketsi din ceramică sau safir, aceste aparate sunt mai discrete datorită nuanței similare cu cea a dinților. Ele combină eficiența cu un aspect mai plăcut estetic.

Pentru aparatele fixe, este necesară vizita regulată la medicul ortodont pentru ajustarea presiunii exercitate asupra dinților.

Purtarea unui aparat dentar fix impune, de asemenea, o atenție sporită la igiena orală. Este esențial să se urmeze rutina de îngrijire recomandată de medic, incluzând utilizarea periuțelor interdentare și a dușului bucal pentru a preveni acumularea bacteriilor și formarea plăcii bacteriene. Igienizarea profesională periodică este, de asemenea, recomandată pentru a minimiza riscul de carii sau gingivită.

În ceea ce privește dieta, pacienții cu aparate dentare  fixe trebuie să evite alimentele dure, lipicioase sau cu conținut ridicat de zahăr, pentru a preveni deteriorarea aparatului și decalcificările dentare. Alimente precum alunele, nucile, bomboanele, caramelele, popcornul și merele întregi ar trebui evitate.

Aparate dentare mobile

Principiul de funcționare al Inman Aligner

Acestea pot fi de tipul Clear Aligners sau Inman Aligner, aparate mobile invizibile. Sunt ideale pentru pacienții care caută o soluție cât mai discretă. Sunt mai ușor de gestionat și de curățat. Indiferent de tipul de aparat ales, medicul ortodont va decide cea mai potrivită opțiune în funcție de complexitatea cazului și de preferințele pacientului.

Gutierele ortodontice Inman Aligners

Aparatele dentare mobile facilitează igienizarea dinților deoarece pot fi complet îndepărtate pentru spălatul dinților. Se vor confecționa o serie de gutiere dentare ortodontice individualizate, în funcție de problema ortodontică a pacientului, iar la fiecare 10-14 zile, veți purta se va o noua gutieră. Cu fiecare etapă, dinții dumneavoastră se vor mișca puțin mai aproape de rezultatul dorit. Astfel , pacientul nu trebuie sa vina lunar sau la 2 săptămâni la control în cabinet, ci doar la finalizarea setului de gutiere stabilit împreună cu medicul curant.

Beneficiile ortodonției, o cale spre un zâmbet sănătos

Ortodonția nu este doar o modalitate de a obține un zâmbet estetic plăcut, ci este, de asemenea, esențială pentru menținerea unei sănătăți orale optime. Unul dintre avantajele majore ale purtării unui aparat dentar este îmbunătățirea igienei orale după tratament, cât și a funcționalității.

Dinții care sunt înghesuiți sau în poziții anormale sunt dificil de curățat, ceea ce crește riscul de acumulare a plăcii bacteriene și, implicit, de degradare a dinților. Prin alinierea corectă a dinților, curățarea devine mai eficientă, reducând astfel riscul de carii și de pierdere a dinților.

Un alt aspect important este prevenirea uzurii premature a dinților. O mușcătură nealiniată corect nu doar că afectează aspectul estetic, dar poate duce și la uzura neuniformă a smalțului. Acest lucru poate genera probleme serioase pe termen lung, inclusiv pierderea dinților. Tratamentele ortodontice corectează aceste probleme de ocluzie, asigurând o funcționare armonioasă a aparatului dento-maxilar.

Un aparat dentar poate reduce semnificativ riscul de parodontoză, o afecțiune gravă care afectează gingiile și osul ce susține dinții. Dinții înghesuiți și greu de curățat sunt un factor de risc major pentru dezvoltarea parodontozei. Prin alinierea corectă a dinților, se îmbunătățește accesul la toate suprafețele dentare, facilitând astfel o igienă orală corespunzătoare.

Un aliniament incorect al dinților poate duce la probleme la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare, cauzând durere și disconfort. Ortodonția poate juca un rol crucial în prevenirea și tratarea acestor probleme, contribuind la funcționarea corectă a articulațiilor și reducerea durerilor asociate.

Pe lângă aceste beneficii de sănătate, purtarea unui aparat dentar poate avea un impact pozitiv asupra încrederii în sine. Un zâmbet frumos nu doar că îmbunătățește prima impresie, dar sporește și starea de bine a persoanei, contribuind la o imagine de sine pozitivă și la o mai bună interacțiune socială.

Corectarea afecțiunilor dentare prin aparate ortodontice

Imagini din Clinica Dental Concept

Ortodonția modernă oferă soluții eficiente pentru o gamă variată de probleme dentare, contribuind semnificativ la îmbunătățirea sănătății și esteticii orale. Unul dintre instrumentele esențiale în acest proces este aparatul dentar, utilizat pentru corectarea mai multor tipuri de afecțiuni.

  • Înghesuirile dentare

Acestea apar când dinții sunt prea aglomerați și nu dispun de suficient spațiu pe arcadă. Aparatul dentar ajută la redistribuirea și alinierea adecvată a dinților, prevenind problemele de igienă și masticație.

  • Spații interdentare excesive

În contrast cu înghesuirile, uneori există prea mult spațiu între dinți. Aceasta nu numai că afectează aspectul zâmbetului, dar poate și conduce la probleme de pronunție și masticare. Aparatele dentare sunt proiectate pentru a reduce aceste spații, asigurând o distribuție uniformă a dinților.

  • Diastema

Prezentă adesea la dinții frontali, diastema (sau “strungăreață”) reprezintă un spațiu vizibil între doi dinți adiacenți. Aparatul dentar poate corecta această condiție, contribuind la un zâmbet mai armonios.

  • Problemele de ocluzie

Diverse tipuri de probleme de mușcătură, cum ar fi ocluzia adâncă, inversă, încrucișată sau deschisă, sunt corectate eficient cu ajutorul aparatelor dentare. Aceste probleme nu doar că afectează estetica, dar pot duce și la dificultăți în masticare și vorbire.

  • Alinierea inadecvată a arcadelor și oaselor dentare

Atunci când arcadele dentare sau oasele maxilare nu sunt aliniate corect, aparatul dentar poate interveni pentru a redresa aceste discrepanțe, asigurând funcționalitatea optimă a întregului aparat dento-maxilar.

  • Dezvoltarea anormală a oaselor maxilare

În cazurile unde oasele maxilare se dezvoltă într-un mod neuniform sau anormal, aparatul dentar poate fi folosit în combinație cu alte tratamente ortodontice pentru a obține o aliniere și funcționalitate corectă.

Este important de menționat ca gutierele ortodontice, desi sunt un mod confortabil si de elecție atunci când situația o cere, în unele cazuri ar putea fi limitate la complexitatea cazului clinic. Însă avantajul major este că vom ști intotdeauna de la început acest lucru înainte de a ne atinge în orice fel de dinți, deoarece vom face o simulare a întregului tratament.

Cât costă un tratament ortodontic cu gutiere ?

Alegerea unui tratament ortodontic reprezintă un pas important în îmbunătățirea sănătății și esteticii dentare, însă un aspect esențial care preocupă pe mulți este costul acestui tratament. Este important de înțeles că prețul unui aparat dentar , fix sau mobil, nu este unul standard, ci se configurează în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient.

În cadrul unei consultații inițiale, medicul ortodont va evalua starea dentară a pacientului și va discuta diferitele opțiuni de tratament, luând în considerare preferințele acestuia. Această etapă este crucială, deoarece permite personalizarea tratamentului, asigurându-se că fiecare pacient primește îngrijirea adecvată specificului său. In ceea ce priveste gutierele dentare, se vor realiza simulari de tipul Before- After, cu mișcările exacte ale dinților de-a lungul tratamentului, cât și durata acestuia si numărul gutierelor dentare.

Costul total al tratamentului rotodontic va depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului. De exemplu, unii pacienți ar putea necesita proceduri suplimentare pentru a obține rezultatele dorite, cum ar fi extracții dentare sau utilizarea de dispozitive auxiliare. Toate aceste elemente sunt luate în considerare atunci când se stabilește planul de tratament, numărul de gutiere dentare și, implicit, costul final.

Contenția finala

Faza finală a tratamentului ortodontic, după îndepărtarea aparatului dentar, este numită contenție. Scopul acesteia este de a menține alinierea corectată a dinților.

Deoarece organismele umane sunt în continuă schimbare, cei mai mulți pacienți vor trebui să poarte aparate de contentie de-a lungul vieții. Contenția ajută la consolidarea noii poziții a dinților.

Tipuri de contenții dentare:

Există două tipuri de aparate de contenție: fixe (sub forma unei sârmulițe care se lipește în spatele dinților) și mobile (gutieră sau aparatul mobil pentru contentie).

Retainer colat-aparat fix de contenție este realizat dintr-un fir metalic, adaptat dinților fiecărui pacient în parte, care va fi lipit pe spatele dinților. Acest tip de aparat este excelent pentru menținerea poziției incisivilor la sfârșitul tratamentului. Față de alte tipuri de retinere, acesta nu poate fi îndepărtat de către pacient.

Aparate mobile – retainerul mobil și gutiera transparentă

  • Retainerul mobil: este fabricat dintr-un fir metalic care înconjoară dinții și îi ține în loc. Acesta este ancorat într-un arc confecționat din acrilat.
  • Gutiera transparentă: este realizată dintr-un material plastic transparent foarte subțire, fiind o variantă mult mai estetică a aparatului de contentie. Un dezavantaj al acestui tip de retainer este faptul că nu este foarte rezistent, având în vedere materialul din care este confecționat, fiind necesară înlocuirea acestuia în timpul tratamentului. Avantajul acestuia este că poate fi purtat doar pe parcursul somnului și menține pe poziție și dinții din zona posterioară.
Retenție fixă:

aparat dentar- retentie fixa
Rentenție mobilă:

aparat dentar - retentie mobila

Lasă un comentariu

Pentru programări telefonice, apelați:

0755 263 263

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.