0755 263 263

Totul despre implanturile dentare

Ce este un implant dentar?

ce este un implant dentar

În termeni simpli, implanturile dentare sunt rădăcini dentare artificiale care țin locul unui dinte sau mai multor dinți, atunci când aceștia lipsesc. Ele previn sau inversează pierderea osului maxilar. Procedura de implantare este protetică (înlocuire artificială) și cosmetică. Implantul dentar este atașat de osul maxilarului, acolo unde erau rădăcinile dintelui lipsă. El este, de obicei, fabricat din titan.

Poate fi considerat o rădăcină artificială de dinte care arată ca un șurub metalic. Implantul este inserat în osul maxilarului în locul în care a fost amplasat inițial dintele. În timp, osul maxilarului care înconjoară implantul crește în jurul acestuia pentru a menține șurubul bine fixat.

Un dinte artificial, care poartă denumirea de coroană dentară, este atașat mai apoi la șurubul implantului dentar pentru a umple spațiul lăsat de dintele lipsă. Coroana implantului este realizată pentru a se potrivi cu dinții din jur, atât ca formă, cât și ca culoare. Acest tratament este, în general, finalizat la trei luni după ce șurubul a fost plasat, pentru a lăsa timp pentru vindecare.

Chiar dacă această tehnică devine din ce în ce mai populară, există multe chestiuni pe care un pacient trebuie să le știe înainte de a-și pune implanturi dentare. Printre acestea se numără informații despre diferitele tipuri de implanturi dentare disponibile, costurile acestora, modul de îngrijire după ce au fost plasate și procesul de recuperare după acestea.

Pierderea dinților poate face dificilă masticația corespunzătoare, ceea ce duce la obiceiuri alimentare proaste și la alte probleme de sănătate, cum ar fi malnutriția, precum și la probleme estetice și de vorbire.

Recomandări pentru viitorii pacienți

Înainte de a alege implanturile dentare, o discuție în prealabil cu un medic specialist este necesară pentru a cunoaște beneficiile și riscurile potențiale și dacă ești un candidat pentru această procedură.

Ce trebuie să iei în considerare

 • Starea generală de sănătate este un factor important care determină dacă ești potrivit pentru implanturile dentare și se poate determina astfel cât timp va dura vindecarea și cât timp poate rămâne implantul la locul său.
 • Interesează-te cu privire la tipurile de implant dentar existente, care este cel mai utilizat și care ți se potrivește în funcție de caz.
 • Fumatul poate afecta procesul de vindecare și poate diminua succesul pe termen lung al implantului.
 • Procesul de vindecare a implantului poate dura câteva luni sau mai mult, timp în care se pune de obicei un pilon temporar în locul dintelui.

Candidați ideali ai unui implant dentar

Orice pacient care a pierdut un dinte sau mai mulți din varii motive și care are o stare generală bună de sănătate poate apela la această intervenție.

În timp ce marea majoritate a persoanelor sunt eligibile pentru implanturi dentare, există cazuri rare în care procedura nu este viabilă. Iată câțiva factori care afectează eligibilitatea pentru implanturi dentare:

Sănătatea gingiilor și a osului maxilar

Atât gingia, cât și maxilarul joacă un rol foarte important în succesul implanturilor dentare. Rădăcina de titan a unui implant dentar fuzionează cu osul maxilarului pentru a rămâne la locul său. Acest proces se numește osteointegrare și va eșua dacă osul maxilarului nu este suficient de dens pentru a fixa implantul.

Țesutul gingival oferă suport și protecție suplimentară pentru rădăcinile implantului și o platformă pe care se va sprijini coroana. Degradarea gingiei prezintă un alt obstacol pentru instalarea implantului, deoarece este de obicei un simptom al bolii parodontale. Pacienții cu boală parodontală vor continua adesea să piardă țesut gingival dacă nu fac schimbări semnificative în obiceiurile lor de igienă dentară, iar riscul de infecție după implantare este mai mare.

Vârsta și dezvoltarea facială

Deoarece implanturile dentare necesită o fundație fermă, orice schimbări viitoare în forma sau dimensiunea maxilarului s-ar putea dovedi dezastruoase pentru succesul implantului. Din acest motiv, cei mai mulți dentiști vor refuza frecvent să efectueze instalarea de implanturi la pacienții cu vârsta sub 18 ani. Cu toate acestea, dentiștii pot face excepții de la caz la caz, după ce analizează nivelul de dezvoltare al maxilarului.

În același timp, nu există o limită superioară a vârstei de eligibilitate pentru implanturile dentare. Atât timp cât pacientul nu prezintă factori de risc semnificativi și maxilarul este sănătos, implanturile pot asigura refacerea permanentă a dinților chiar și pentru adulții cu vârsta de 80 de ani sau mai mult.

 

Medicamentele actuale

Riscurile și potențialele efecte secundare ale medicamentelor administrate înainte de orice procedură chirurgicală trebuie să fie luate în considerare, iar operația de implant dentar nu face excepție. În special, trebuie să fii conștient de medicamentele care pot interfera cu anestezia utilizată în timpul operației de implant dentar.

Medicul trebuie informat cu privire la administrarea oricăror medicamente pe bază de prescripție medicală, astfel încât acesta să poată oferi informații mai detaliate cu privire la ceea ce este sigur.

Alți factori de risc

Există câteva alte condiții de sănătate și obiceiuri care ar putea acționa ca factori de risc pentru persoanele care se gândesc la o intervenție chirurgicală de implant dentar. Consumul de tutun și de alcool poate inhiba atât vindecarea gingiei, cât și a țesutului osos, iar fumul de tutun favorizează uscăciunea gurii și crește riscul de infecție. Abținerea de la aceste obiceiuri va reduce șansele de respingere a implantului.

Pacienții care suferă de anumite boli, cum ar fi diabetul, boala Parkinson și anumite boli autoimune, prezintă un risc mai mare de infecție sau de complicații ale implantului. Osteoporoza, medicamentele utilizate pentru osteoporoză și alte boli de deteriorare a oaselor contribuie, de asemenea, în mare măsură la complicațiile implanturilor. În cele din urmă, medicii dentiști pot refuza pacienții cu probleme psihologice sau alte afecțiuni care fac dificilă sau imposibilă îngrijirea implantului după operație.

Instalarea implantului dentar este unul dintre cele mai sigure tipuri de chirurgie orală, iar majoritatea persoanelor vor fi eligibile pentru o astfel de intervenție, cu mici modificări ale stilului lor de viață.

Ce se întâmplă pe parcursul unei proceduri de implant dentar?

O procedură de implant dentar se face, de obicei, în etape, pe parcursul a câteva luni.

 • În primul rând, sunt necesare anumite investigații radiologice prin raze X sau chiar scanarea  3D a arcadei, astfel încât medicul stomatolog să aibă o imagine clară a locului în care trebuie plasat implantul. Sunt necesare și anumite analize care indică starea generală de sănătate.
 • Următoarea etapă este cea chirurgicală, în care dentistul va fixa implantul în interiorul osului în cadrul unei operații minore, pentru a înlocui dinții absenți.
 • În decurs de aproximativ 1 – 3 luni, implantul se va integra în os, fapt care ajută la menținerea acestuia în poziție. Pe parcursul vindecării se va realiza și coroana care va fi atașată de implant.
 • Astfel, etapa protetică presupune descoperirea implantului și fixarea coroanei pe acesta, reprezentând lucrarea definitivă

După procedura de implant dentar

Mai jos sunt prezentate câteva modalități comune de a maximiza procesul de vindecare după implantul dentar:

 • Urmează cu atenție instrucțiunile de igienă orală pe care vi le-a oferit medicul stomatolog. Instrucțiunile pot include administrarea de medicamente pentru durere, conform indicațiilor și administrarea de antibiotice, dacă sunt prescrise.
 • Clătirea regulată și delicată cu o soluție caldă de apă sărată poate ucide germenii și promova vindecarea
 • Evitarea alimentelor fierbinți, picante sau crocante în primele 10 zile poate evita infecția
 • Menținerea unei bune igiene orale este întotdeauna recomandată
 • Periajul delicat în apropierea locurilor de implantare poate evita orice infecție datorată unei leziuni
 • Utilizarea compreselor reci conform indicațiilor va ajuta la controlul durerii
 • Curățarea regulată a implantului și a dinților din jur este foarte importantă pentru succesul pe termen lung al implantului.
 • Programări regulate la medic pentru a examina starea generală de după procedură.

Care este perioada de vindecare?

Perioada de vindecare în urma procedurii variază de la un pacient la altul. Deși senzația de disconfort dispare la scurt timp, procesul de vindecare completă poate să dureze între 3 și 10 luni. Consultațiile periodice la medicul stomatolog te ajută să ții evidența stadiului de vindecare în care te afli.

Care este durata de viață a unui implant dentar?

Ratele de succes ale implanturilor dentare sunt de până la 98%. Cu o îngrijire adecvată (a se vedea mai jos), implanturile pot dura o viață întreagă. Cu toate acestea, dacă un implant dentar ține chiar și 10 ani după ce s-a realizat întreaga lucrare protetică, poate fi considerată un succes. Situațiile în care implantul nu se integrează în os sunt rare, însă chiar și în aceste cazuri există o rezolvare. Este necesar, în astfel de cazuri, ca implantul să fie îndepărtat, să se aștepte vindecarea și apoi să se încerce un alt timp de implant.

Care sunt costurile unui implant dentar?

Prețul unui implant dentar este variabil și depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

Complexitatea cazului

Costul general al unui implant nu include și tratamentul de restaurare și reabilitare. Pot exista cazuri complexe unde sunt necesare mai multe intervenții, fapt care duce spre costuri mai ridicate. Ia în considerare, pe lângă procedura în sine, și investigațiile necesare înainte de aplicarea implantului, dar și folosirea materialelor necesare pe parcursul procedurii.

Tipul de implant

Există multiple variante de implanturi dentare, iar prețurile diferă în funcție de alegerea fiecărui pacient. Deși implanturile dentare au o durabilitate crescută, ideal este să alegi o variantă care implică anumite costuri mai ridicate, pentru a te asigura că implantul bifează toate normele de siguranță și durabilitate.

Surse:

australiadental.com.au

robinsondental.co.uk

Pentru programări telefonice, apelați:

0755 263 263