0755 263 263

Avantajele și dezavantajele unui implant dentar

Implanturi Dentare Timisoara

Ce este un implant dentar?

Operația de inserare de implant dentar reprezintă o procedură de înlocuire a rădăcinilor dinților cu stâlpi metalici, asemănători unor șuruburi. O coroană este plasată deasupra implantului, susținută de un stâlp de legătură. Implantul substituie dinții deteriorați compromiși sau lipsă, cu dinți artificiali care arată și funcționează asemănător cu cei naturali. Chirurgia implanturilor dentare este o alternativă binevenită la protezele dentare totale.

Această procedură este o opțiune comună de înlocuire a dinților folosită de profesioniștii din domeniul stomatologic pentru a trata pacienții în urma pierderii sau extracției dinților. Înlocuirea dinților lipsă este esențială pentru sănătatea generală și pentru sănătatea dinților rămași. Atunci când dinții naturali lipsesc, nu numai că se pierde funcționalitatea, dar pot apărea și alte probleme. Astfel, această procedură servește în mai multe scopuri, cum ar fi: susținerea și stabilizarea protezelor dentare, adăugarea de stabilitate și suport pentru punțile dentare și înlocuirea parțială sau totală a dinților.

Tehnologia implanturilor a devenit soluția pentru înlocuirea dinților datorită avantajelor sale față de tratamentele anterioare. Datorită inovațiilor moderne în stomatologie, majoritatea pacienților pot beneficia de ele. Modul în care se realizează operația de inserare de implant dentar depinde de tipul de implant și de starea maxilarului. Operația de implant dentar poate implica mai multe proceduri.

Deși ele oferă beneficii mari, mulți pacienți au întrebări dacă implanturile dentare sunt alegerea potrivită pentru ei. Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele implanturilor dentare care trebuie luate în considerare.

Avantajele unui implant dentar

Implanturile dentare prezintă numeroase avantaje, printre care:

  • Aspectul îmbunătățit. Implanturile dentare arată și se simt ca proprii dinți. Și pentru că sunt concepuți să se îmbine cu osul, aceștia devin permanenți. Un implant dentar acționează ca o rădăcină artificială pentru dinte, permițând realizarea unor coroane dentare exact ca cele naturale.
  • Îmbunătățirea vorbirii. Cu proteze dentare totale , atunci cand nu au sprijin ososc sau succiune bună, acestea pot aluneca în timpul vorbirii, masticației, etc. Implanturile dentare permit realizarea unor proteze dentare fixe sau mobilizabile care stau foarte bine pe acestea, nemaiavând grija că dinții ar putea aluneca.
  • Confort îmbunătățit. Elimină disconfortul provocat de protezele detașabile.
  • Masticație mai ușoară. Protezele dentare care alunecă pot face dificilă mestecarea. Implanturile dentare acționează ca dinții naturali, permițând o mestecare mai ușoară a alimentelor preferate cu încredere și fără durere.
  • Stima de sine îmbunătățită. Implanturile dentare redau zâmbetul și pot ajuta la creșterea stimei de sine.
  • Sănătate orală îmbunătățită. Implanturile dentare nu necesită reducerea altor dinți, așa cum presupune o punte dentară. Deoarece dinții din apropiere nu sunt afectați pentru a susține implantul, mai mulți dinți proprii sunt lăsați intacți, îmbunătățind sănătatea orală pe termen lung. Implanturile individuale permit, de asemenea, un acces mai ușor între dinți, îmbunătățind igiena orală.
  • Implanturile sunt durabile și vor dura o perioadă mai îndelungată. Cu o bună îngrijire, implanturile pot dura o viață întreagă.
  • Împiedică resorbția osoasă. Atunci când un dinte este extras, fără o augmentare a zonei se va pierde în primul an 30% din osul maxilar al zonei afectate.
  • Implanturile dentare elimină inconvenientul jenant al îndepărtării protezelor totale sa parțiale mobile, precum și nevoia de adezivi pentru a le menține la locul lor.
  • Modificările faciale sunt, de obicei, vizibile dacă lipsesc mulți dinți. Implanturile dentare pot ajuta la prevenirea acestor modificări, ajutând la menținerea integrității structurale a maxilarului și la prevenirea pierderii osoase. Pierderea osului maxilar după pierderea unui dinte sau a dinților vă poate remodela fața. Aceasta ar putea duce la schimbări precum: piele lăsată, obraji lăsați, aspect adâncit(concav) și dezechilibrarea mușcăturii.
  • Păstrează stabilitatea dinților adiacenți. Atunci când lipsește un dinte, dinții din jur pot migra spre zona edentată și pot cauza probleme cu mușcătura și capacitatea de a mesteca alimentele. Un implant poate umple spațiul dintre dinți și menține sănătatea dinților din jur, împiedicându-i să se deplaseze.

Beneficiile implanturilor dentare față de proteze dentare

Implanturile dentare oferă unele beneficii față de protezele dentare tradiționale, cum ar fi:

  • Au un aspect mai natural.
  • Necesită mai puțină întreținere zilnică.
  • Pot oferi o masticație mai confortabilă.
  • Durează mai mult.
  • Pot ajuta la conservarea țesutului osos maxilar.
  • Nu necesită deteriorarea dinților din jur.
  • Protezele dentare pot aluneca în timpul masticației sau vorbirii. Implanturile și protezele susținute de implanturi sunt bine ancorate și nu vor aluneca.
  • Pierderea osoasă progresivă ca urmare a purtării protezelor dentare poate provoca colapsul facial. De-a lungul anilor, pierderea osoasă poate provoca prăbușirea părții inferioare a feței, creând riduri excesive, piele și gușă lăsate, buze subțiri și un aspect neglijent. Acest lucru poate îmbătrâni considerabil aspectul unei persoane. Implanturile previn pierderea osoasă.

Implanturile dentare sunt, în general, foarte durabile și reproduc îndeaproape aspectul și senzația unui dinte natural atunci când sunt acoperite cu o coroană. Acestea oferă multe avantaje față de alternativele disponibile.

Dezavantajele unui implant dentar

Cel mai des întâlnit dezavantaj al implantului dentar reprezintă faptul că este o procedură costisitoare și de cele mai multe ori este necesară o investiție. Alte potențiale dezavantaje potențiale ale implanturilor dentare includ:

  • Durere, umflături și sângerări datorate intervenției chirurgicale
  • Complicații legate de anestezie, cum ar fi parestezia
  • Leziuni nervoase ale mușchilor adiacenți sau ale cavității sinusale
  • Implanturile pot fi afectate în cele din urmă fără o igienă orală adecvată
  • Implanturile dentare nu sunt potrivite pentru toată lumea, este posibil ca puțini pacienți să nu fie eligibili pentru înlocuirea dinților din cauza sănătății lor osoase. Implanturile dentare necesită, de obicei, o minimă rezervă osoasă, peste care se poate realiza o viitoare adiție osoasă.
  • Uneori, plasarea implanturilor poate necesita proceduri chirurgicale suplimentare. Dacă nu există suficient os pentru a găzdui implanturile dentare, atunci este posibil să fie nevoie de proceduri chirurgicale, cum ar fi o ridicare a sinusurilor un bone splitting, care pot crește costul procedurii și timpul de vindecare.
  • Dacă un pacient caută rezultate imediate pentru dinții lipsă, implanturile dentare nu sunt soluția, dat fiind faptul că procesul de vindecare este unul mai îndelungat.

Cine își poate pune implanturi dentare?

Orice persoană suficient de sănătoasă pentru a fi supusă unei intervenții chirurgicale orale se poate califica, de obicei, pentru un implant dentar. Pacienții trebuie să aibă gingii sănătoase și suficient os pentru a susține implantul sau o viitoare augmentare. De asemenea, aceștia trebuie să mențină o bună igienă dentară și să viziteze dentistul în mod regulat.

Cu toate acestea, ele nu sunt general valabile. Decizia de a apela la un implant dentar trebuie luată în urma discuției cu un medic specialist. Este posibil ca pacienții care prezintă afecțiunile de mai jos să nu fie buni candidați:

  • Pacienții care au boli cronice necontrolate, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă
  • Pacienți cu cancer sau pacienți care urmează un tratament împotriva cancerului
  • Pacienții dependenți de alcool
  • Pacienți cu afecțiuni gingivale deja existente.
  • Pacienții care fumează în mod regulat.
  • Pacienții care urmează tratament cu bifosfonați contra osteoporozei.

Alți factori vitali care trebuie luați în considerare atunci când decizi dacă poți apela la implanturi dentare pot include, dar nu se limitează la următoarele:

  • Dacă ai carii.
  • Rădăcini dentare deteriorate.
  • Leziuni la nivelul feței.
  • Ai un os maxilar complet dezvoltat.
  • Ai suficient os pentru a susține implanturile sau ești dispus să apelezi la transplant osos.
  • Nu ai nicio problemă medicală care să interfereze cu vindecarea osului.
  • Ești dispus să îți asumi faptul că acest proces timp este îndelungat, iar vizitele regulate la medic sunt necesare.

Cât de dureroase sunt implanturile dentare?

Majoritatea persoanelor care au apelat la implanturi dentare spun că procedura implică un disconfort redus, însă lucrul acesta depinde de pragul durerii fiecărui individ. Anestezia locală este folosită în timpul procedurii și majoritatea pacienților raportează că implanturile implică mai puțină durere decât o extracție dentară.

Care este rata de succes a implanturilor dentare?

Ratele de succes ale implanturilor dentare variază în funcție de locul în care sunt plasate implanturile în maxilar și de ingrijirea postoperatorie acasă, dar, în general, acestea au o rată de succes de până la 98%. Cu o îngrijire adecvată (a se vedea mai jos), implanturile pot dura o viață întreagă.

Procedura unui implant dentar

În funcție de cazul fiecărui pacient și de complexitatea cazului, durata procedurii poate varia. O examinare inițială este necesară pentru a evalua situația si durata intervenției. Examinarea constă în consultul general prin investigații cu raze x sau chiar scanarea 3D a arcadei.

Dacă nu este necesară nicio procedură adiacentă, cum ar fi o extracție dentară sau o adiție osoasă, atunci procedura poate dura de la 3 pana la 6 luni. Timpul se poate prelungi în funcție de pacient.

Astfel, etapele generale ale unui implant dentar sunt următoarele:

Extracția dintelui

Dacă mai aveți încă dintele deteriorat în gură, medicul dentist îl va extrage. Cu toate acestea, acest pas nu este necesar dacă dintele este deja îndepărtat sau lipsește.

Operația chirurgicală

Odată ce procedurile adiacente sunt efectuate, se poate realiza și operația propriu-zisă, de preferat în aceeași sedință cu extracția dentară, pentru conservarea osoasa, minimalizarea traumei asupra zonei și timp mai scurt de vindecare . Procedura constă în secționarea gingiilor și implantarea în os pentru a servi ca rădăcină a dintelui. Ea poate dura între 30 de minute și o oră, depinzând de complexitatea cazului.

Vindecarea

Perioada de vindecare după operație variază în funcție de pacient, și poate dura de la 12 săptămâni până la maxim 8 luni – un an. Acesta este punctul în care osul de susținere începe să se lege de implant. Acest proces garantează că baza este suficient de puternică pentru a susține un dinte artificial (coroană dentară). Se efectuează consultații periodice ca medicul să evalueze evoluția stadiului de vindecare.

Plasarea coroanei

După finalizarea procesului de vindecare, în funcție de caz, este posibil să fie necesară o intervenție de descoperire a implantului dentar ( dacă implantul nu a beneficiat de o coroană provizorie pe acesta), apoi medicul pune un stâlp peste implantul din gingie, peste care va veni ulterior fabricată coroana dentară. De ținut cont că, ulterior, este posibil să fie necesară o intervenție de augmentare gingivală.

Astfel, ultimul pas este fixarea coroanei. Se va lua amprenta (scanarea) implantului, pe baza acestora în laboratorul de tehnică dentară se va realiza coroana finală pe stâlpul ce se va înșuruba pe implant și în cele din urmă se va aplica coroana de către medicul stomatolog.

Îngrijirea post operatorie

După operație se prescriu adesea antibiotice și medicamente analgezice și antiinflamatoare. Ca parte a procesului de vindecare, este, de asemenea, important să consumi numai alimente moi și igiena orală să fie una corespunzătoare. De asemenea, este important să se limiteze consumul de alcool, cofeină și tutun pentru rezultate optime.

Pentru programări telefonice, apelați:

0755 263 263