0755 263 263

Fațete dentare sau albire? Află care este soluția care ți se potrivește

Zâmbetul este cartea noastră de vizită, iar un zâmbet strălucitor și sănătos este nu doar un indicator al frumuseții, dar și al sănătății generale. Este binecunoscut că un zâmbet atrăgător poate spori încrederea în sine și poate influența modul în care suntem percepuți de cei din jur.

Unul dintre cele mai comune obstacole în calea unui zâmbet impecabil este îngălbenirea dinților. Această problemă estetică poate fi cauzată de mai mulți factori, precum igiena orală deficitară, fumatul, consumul frecvent de alimente și băuturi care pătează dinții, unele medicamente, factori genetici sau pur și simplu procesul natural de îmbătrânire.

Din fericire, tehnologia modernă în domeniul stomatologiei estetice oferă o varietate de opțiuni pentru a reda zâmbetului strălucirea dorită. Printre cele mai populare metode se numără fațetele dentare și procedurile de albire dentară.

Fațetele, față de implanturile dentare, sunt subțiri, personalizate pentru fiecare pacient și se aplică pe suprafața frontală a dinților, oferind un aspect natural și atractiv. Pe de altă parte, albirea dentară este un proces prin care se elimină petele de pe dinți, redându-le albeața și strălucirea.

Totuși, este esențial să alegem metoda cea mai potrivită pentru noi, ținând cont de starea de sănătate a dinților, de preferințele personale și de sfaturile unui medic dentist. Acesta poate evalua starea actuală a dinților și poate recomanda cel mai eficient tratament, asigurându-se că rezultatul final nu este doar estetic plăcut, ci și sănătos pentru dantură.

Cum poți obține zâmbetul perfect?

În căutarea unui zâmbet perfect, cosmetica dentară oferă soluții moderne și eficiente. Printre cele mai populare proceduri se numără albirea dentară și aplicarea fațetelor dentare, fiecare adresând nevoi specifice.

Albirea dentară este ideală pentru cei ce au dinți sănătoși, dar doresc să îmbunătățească estetica zâmbetului lor prin eliminarea petelor sau discromiilor. Este o soluție simplă și eficientă, cu condiția ca pacientul să nu sufere de sensibilitate dentară, sau ca aceasta să fie tratată în prealabil.

Fațetele dentare, pe de altă parte, reprezintă o soluție versatilă pentru corectarea unor probleme mai complexe, cum ar fi dinții tociți, fracturați sau plombați, unde albirea nu este suficientă sau posibilă.

Acestea sunt recomandate în special pentru schimbarea formei și dimensiunii dinților, fiind eficiente chiar și în cazuri de strungăreață minoră sau pentru cei care doresc o transformare rapidă și semnificativă a zâmbetului, fără a recurge la aparat dentar. Totuși, în cazuri severe, unde smalțul este prea deteriorat sau mușcătura este afectată, fațetele nu sunt o opțiune viabilă, iar coroanele dentare pot fi o alternativă.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Aceste straturi subțiri de porțelan, cu grosimi variind între 0,3 și 1 mm, sunt proiectate pentru a se fixa delicat pe suprafața exterioară a dinților. Această metodă este ideală pentru corectarea nuanțelor și formei dinților, oferind un rezultat care imită aspectul natural al acestora.

Este important ca pacienții să aibă o igienă dentară impecabilă și dinți sănătoși înainte de aplicarea fațetelor. Acest lucru se datorează riscului de formare a cariilor sub fațete, în special dacă dintele este deja slăbit sau deteriorat. O evaluare amănunțită a sănătății dentare este esențială înainte de a considera această opțiune cosmetică.

Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare

Fațetele dentare reprezintă o soluție cosmetică eficientă pentru îmbunătățirea esteticii dentare, având o serie de avantaje și dezavantaje notabile.

Avantaje:

 • Corectarea formei și acoperirea imperfecțiunilor: Principalul avantaj al fatetelor dentare este capacitatea lor de a corecta forma dinților și de a masca diverse imperfecțiuni. Aceasta înseamnă că, pe lângă rolul lor estetic, ele contribuie și la îmbunătățirea funcționalității dentare.
 • Aspect natural și durabilitate: Datorită tehnologiilor avansate și materialelor de calitate utilizate, fatetele oferă un aspect natural și o durabilitate impresionantă. Pacienții se pot bucura de zâmbete strălucitoare pentru o perioadă îndelungată.
 • Personalizare completă: Un alt aspect important este personalizarea completă a fatetelor. Aceasta înseamnă că fiecare fatetă este creată special pentru a se potrivi nevoilor și dorințelor individuale ale pacientului, asigurând un rezultat final personalizat și satisfăcător.

Dezavantaje:

 • Nu sunt potrivite pentru toți pacienții: Un dezavantaj semnificativ este faptul că nu toți pacienții sunt candidați ideali pentru fațete dentare. Anumiți factori, cum ar fi sănătatea orală generală sau structura dinților, pot limita opțiunile disponibile.
 • Procesul necesită vizite multiple la medic: Procesul de aplicare a fatetelor dentare implică mai multe vizite la medicul protetician, ceea ce poate fi inconvenient pentru unii pacienți.
 • Costuri ridicate: Costul fatetelor dentare este adesea mai ridicat comparativ cu alte proceduri cosmetice dentare, cum ar fi albirea dentară. Acest aspect financiar poate fi un factor decisiv pentru mulți pacienți.

Fațetele dentare reprezintă o opțiune valoroasă pentru îmbunătățirea esteticii zâmbetului, oferind un aspect natural și durabilitate. Cu toate acestea, ele necesită un angajament financiar și de timp semnificativ, și nu sunt potrivite pentru toți pacienții.

Ce este albirea dentară?

Albirea dentară este o procedură estetică populară, care își propune să îmbunătățească aspectul zâmbetului prin eliminarea petelor și a colorațiilor nedorite de pe dinți. Această tehnică implică aplicarea unui gel special pe suprafața dentară, gel ce conține peroxid de hidrogen ca ingredient activ. Procesul de albire este accelerat și optimizat prin utilizarea unei lumini specifice, provenită de la un aparat dedicat, ce activează gelul.

Mecanismul de acțiune al gelului este fascinant. Peroxidul de hidrogen din compoziția sa se descompune, eliberând oxigen. Aceste molecule de oxigen pătrund adânc în structura smalțului dentar, ajungând la zonele colorate sau îngălbenite.

Efectul este o albire uniformă și delicată a dintelui, fără a afecta structura acestuia. Este o metodă eficientă pentru a reda strălucirea și frumusețea naturală a zâmbetului, contribuind semnificativ la creșterea încrederii în sine și la îmbunătățirea aspectului general.

Avantajele și dezavantajele albirii dentare

Albirea dentară este un procedeu cosmetic care câștigă din ce în ce mai multă popularitate, datorită eficienței și accesibilității sale. Acest tratament este o alegere ideală pentru cei care doresc să își îmbunătățească aspectul zâmbetului rapid și fără intervenții complexe. Comparativ cu alte proceduri de cosmetizare, albirea dentară are un cost considerabil mai redus, făcând-o accesibilă unui număr mai mare de persoane.

Cu toate acestea, este important să fim conștienți de anumite limitări și potențiale dezavantaje ale acestei metode. În primul rând, substanța folosită pentru albire poate determina sensibilitate dentară, o problemă temporară dar neplăcută pentru unii pacienți.

Eficiența albirii variază în funcție de culoarea inițială a dinților: în timp ce dinții ușor îngălbeniți răspund bine la tratament, dinții cu o culoare profundă, spre maro, pot să nu se albească la fel de eficient.

Mai mult decât atât, este esențial să se înțeleagă că albirea funcționează numai pe dinții naturali. Acest lucru înseamnă că dinții care au fost restaurați prin coroane sau obturații nu vor fi afectați de procesul de albire. Este important de menționat că, în timp ce albirea poate schimba culoarea dinților, nu poate corecta forma sau poziția acestora.

Albirea dentară este o soluție excelentă pentru îmbunătățirea estetică rapidă a zâmbetului, cu condiția ca pacienții să aibă așteptări realiste și să fie conștienți de limitările procedurii. Acest tratament poate oferi rezultate remarcabile pentru persoanele cu dinți ușor decolorați, însă nu este o soluție universală pentru toate problemele dentare estetice.

Pacienții trebuie să discute cu un dentist profesionist pentru a determina dacă albirea dentară este cea mai bună opțiune pentru ei și pentru a înțelege cum se pot aștepta la rezultate în funcție de starea și culoarea actuală a dinților lor.

Comparație între fațetele dentare și albirea dentară

Două tehnici populare – fațetele dentare și albirea dentară – sunt frecvent discutate de pacienți și specialiști. Ambele metode au avantajele și dezavantajele lor, iar alegerea depinde de nevoile și așteptările individuale.

 • Durabilitatea

Fațetele dentare se disting prin longevitatea lor impresionantă. Aceste structuri, odată aplicate, păstrează culoarea constantă pentru până la 15 ani, oferind o dantură imaculată pe termen lung. Cu toate acestea, ele necesită o îngrijire atentă.

Mestecarea alimentelor dure sau obiceiuri precum roaderea unghiilor pot duce la crăparea sau desprinderea fațetelor. În schimb, albirea dentară, deși oferă rezultate instantanee, este o soluție temporară. Dinții tind să își recupereze treptat nuanța originală, influențați de factori cum ar fi îmbătrânirea și stilul de viață.

 • Invazivitatea procedurii

Albirea dentară este percepută ca fiind mai puțin invazivă. Deși poate induce temporar sensibilitate dentară, acest efect secundar dispare de obicei în câteva zile. Fațetele dentare, pe de altă parte, implică un grad variabil de intervenție asupra structurii dentare, de la șlefuire minimă la proceduri fără șlefuire.

 • Aspectul natural

Fațetele dentare sunt concepute și adaptate pentru fiecare pacient în parte, rezultând într-un aspect aproape indiscernabil de dinții naturali. Albirea, deși schimbă culoarea, nu afectează aspectul natural al dinților.

 • Intensitatea și uniformitatea albirii

Pentru pacienții cu ușoare modificări de culoare și dinți aliniați, albirea poate fi suficientă. În cazul nuanțelor gri-maronii, care indică o problemă internă a dintelui, fațetele sunt o soluție mai eficientă. Fațetele asigură, de asemenea, o uniformitate a culorii pe întreaga suprafață a dintelui, spre deosebire de albirea dentară, care poate păstra variații naturale de culoare.

 • Costul investiției

Fațetele dentare, deși inițial mai costisitoare, pot fi o investiție pe termen lung, abordând mai multe probleme estetice simultan. Comparativ, albirea dentară, deși inițial mai accesibilă, poate necesita repetări frecvente, făcând ca costurile pe termen lung să crească și chiar să depășească investiția în fațete.

Alegerea între fațete dentare și albirea dentară depinde de mai mulți factori: durabilitatea dorită, gradul de invazivitate acceptabil, aspectul natural, intensitatea și uniformitatea albirii, precum și considerații financiare.

Indiferent de opțiune, decizia trebuie luată în concordanță cu nevoile personale și sub îndrumarea unui specialist dentar. Aceasta nu este doar o alegere cosmetică, ci și una care afectează sănătatea și bunăstarea orală pe termen lung.

Surse:

theperfectsmile.co.uk

pristinedental.com.sg

Pentru programări telefonice, apelați:

0755 263 263